HZSU logo

Potpore samostalnim umjetnicima u okviru vladinog paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih pritisaka i rasta cijena energenata

13. rujan 2022.

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) uputila je 7. rujna 2022. dopis Ministarstvu financija te Ministarstvu kulture i medija kojim se traži potpora samostalnim umjetnicima u okviru vladinog paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih pritisaka i rasta cijena energenata.

Ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, dopisom zaprimljenim 13. rujna 2022. obavijestila je HZSU da su na inicijativu Ministarstva kulture i medija, na sjednici Vlade RH održanoj 8. rujna 2022., samostalni umjetnici i umjetničke organizacije uključeni u mjere predviđene Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije („Narodne novine“, broj: 104/2022; u daljnjem tekstu: Uredba) objavljena je 9. rujna 2022. te se odnosi na razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Člankom 2. stavkom 3. točkom 1. Uredbe propisano je, među ostalim, da samostalni umjetnici i umjetničke organizacije plaćaju električnu energiju po posebno reguliranoj cijeni.

Člankom 2. stavkom 4. Uredbe propisano je da se cijena obračunava prema OIB-u poduzetnika, odnosno samostalnog umjetnika.