HZSU logo

Priopćenje Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

24. ožujak 2020.

Poštovane umjetnice, poštovani umjetnici,

Upravni odbor HZSU-a održao je svoju sjednicu 16. ožujka, zaključci su dostavljeni Ministarstvu kulture te objavljeni na stranici Koordinacija samostalnih umjetnika te na službenoj stranici HZSU-a tako da ih možete pročitati.

Od tada članovi Upravnog odbora neprestano u međusobnom kontaktu i u kontaktu sa zaposlenicima Stručne službe HZSU-a, pozorno pratimo što se događa, ali se nismo službeno oglašavali. Za to postoje dva razloga:

Prvo, okolnosti se proteklih dana mijenjaju jako brzo, gotovo iz sata u sat. Na primjer, dopis Ministarstvu kulture završili smo nadom da će se sastanak koji smo predlagali ipak održati. Mjere vezane uz epidemiju koje su u međuvremenu donesene takav sastanak praktično onemogućavaju.

Drugo, svi smo ovih dana izloženi pravoj poplavi informacija i dezinformacija o epidemiji, od nedjelje i o posljedicama potresa. Mišljenja smo da zbog toga sa zahtjevima koji se tiču umjetnika treba pričekati dok se situacija ne stabilizira, odnosno dok se fokus ne preseli s interventnih mjera na gospodarstvo i egzistenciju građana.

Zaposlenici Stručne službe u ovim kriznim vremenima vrhunski profesionalno obavljaju svoj posao. Odradili su prijem dokumentacije kolega koji podnose zahtjeve za priznavanje prava na uplatu doprinosa, prilagodili se novim uvjetima rada uzrokovanim epidemijom, trenutno su izvidi koliko je zgrada u kojoj su radne prostorije oštećena potresom, a uz to odgovaraju na sve upite samostalnih umjetnika.

Uskoro će se i Stručna služba oglasiti s odgovorima na najčešća pitanja samostalnih umjetnika, pravnim tumačenjem novih mjera koje se tiču umjetnika te načinom rada Stručne službe u novim okolnostima.

Za Upravni odbor HZSU-a

Hrvoje Kovačević, predsjednik