HZSU logo

Zaštita osobnih podataka samostalnih umjetnika

27. travanj 2020.

Broj:         1557/20

Zagreb,    27.4.2020.

MINISTARSTVO KULTURE

Ministrica kulture

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek

 

PREDMET: Popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima

- zaštita osobnih podataka

 

Poštovana gospođo ministrice,

na internetskim stranicama Ministarstva kulture, 27. travnja 2020., objavljeni su Rezultati potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske.

U Popisu pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima javno su objavljeni osobni podaci samostalnih umjetnika, uključujući OIB, broj računa i ostvareni prihod samostalnih umjetnika.   

Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka („Narodne novine“, broj: 42/2018) osigurava provedbu Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (u daljnjem tekstu: Opća uredba o zaštiti podataka).

Napominjemo kako za javnu objavu osobnih podataka samostalnih umjetnika na internetskoj stranici Ministarstva kulture mora postojati zakonita, izričita i opravdana svrha te pravna osnova iz članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Iako su osobni podaci samostalnih umjetnika naknadno uklonjeni iz Popisa pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima, učinjena je trajna šteta samostalnim umjetnicima.

Ljubazno Vas molimo za očitovanje je li postojala zakonita, izričita i opravdana svrha te pravna osnova iz članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, za objavu osobnih podataka samostalnih umjetnika u Popisu pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima.

Često puta iznosite i prosljeđujete osobne podatke zaposlenika Stručne službe Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koji nisu državni službenici te se njihovi osobni podaci  također ne mogu javno iznositi i prosljeđivati.

 

S poštovanjem,

Stručna služba Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

 

Na znanje:

  • Ministarstvo kulture, g. Krešimir Partl, državni tajnik
  • Ministarstvo kulture, gđa Marica Mikec, pomoćnica ministrice kulture
  • Ministarstvo kulture, g. Tomislav Jelić, načelnik Sektora za normativne i upravno-pravne poslove